Over tai chi en qigong

Tai chi & Qigong: zachte krachtige bewegingsoefeningen

Tai chi (spreek uit: tai tsjie) of juister: tai jí chuan, is een zachte maar intense bewegingsleer ontstaan uit de zelfverdediging sport, maar nu meer gericht op het werken met de energie. Een vaste reeks van bewegingen, vormen genaamd, die in verschillende combinaties gezamenlijk uitgevoerd worden.

Qigong (spreek uit: tsjie koeng), betekent letterlijk ‘energie-oefeningen’. Met fysieke en mentale aandacht werk je met de energie die overal doorheen stroomt. Je laat oude energie los en brengt nieuwe energie naar binnen.

Tai chi kent een zeer lange historie in de Chinese cultuur. Er zijn zeer veel verschillende en complexe stijlen en variaties ontwikkeld, die voornamelijk binnen dorpen en families overgedragen werden. Om tai chi en het positieve en preventieve effect op de gezondheid beschikbaar te maken voor iedereen, is de toegankelijke Yang stijl ontwikkeld. In deze vorm, de Tai Chi Chuan Yang stijl, krijg je les.

De zachte maar krachtige bewegingen van qigong en tai chi zijn voor iedereen een positieve bijdrage aan het versterken en verbeteren van de gezondheid. Iedereen kan het leren, van jong tot oud. De lessen bestaan uit qigong oefeningen en het oefenen van de tai chi vormen. Dit wordt een heldere manier uitgelegd en stap voor stap aangeleerd.

Grote positieve invloed op je gezondheid

Medische studies hebben bewezen dat beide bewegingsleren tai chi en qigong effectieve en zachte oefeningen zijn met een positieve invloed op je gezondheid. Het is stressverlagend, maakt je lichaam flexibel, versterkt je spieren, vergroot je longcapaciteit en is hartversterkend. Daarnaast verbetert het je concentratie, balans, houding, je weerstand en je imuunsysteem, ongeacht je leeftijd.

Tai chi chuan yang stijl: toegankelijk en krachtig

De lessen worden gegeven in de Tai Chi Chuan Yang stijl. Dit is de meest toegankelijke en rustig stromende stijl die ook binnen de TCM (Traditional Chinese Medicine) het meest aanbevolen wordt voor ontspanning en balans. Deze stijl heeft een  positief en preventief effect op de gezondheid. De tai chi vormen worden op een zeer heldere, stap voor stap, manier aangeleerd. Iedereen kan het leren, ongeacht je leeftijd. Er worden ook diverse qigong oefeningen aangeleerd met uitleg over hun positieve werkingen.

Activeer je levensenergie 

De qigong cursus richt zich op het activeren, enerveren en intensiveren van je qi (levensenergie). Dit gebeurt door het aanleren en beoefenen van diverse qigong oefeningen en stijlen. Bijvoorbeeld de Ba Duan Jin-Qigong en Zhan Zhuang-Qigong (Staan als een boom; meditatieve Qigong) komen aan bod. Qigong leert je je latente energie aan te spreken door middel van de juiste intentie, attentie en essentie, om op deze manier preventief en helend met je gezondheid bezig te zijn.

Interesse?

Heb je interesse in een kennismaking of proefles, aarzel niet contact met mij op te nemen.